"Untitled Post" - Views: 1,203 · Hits: 1,203 - Type: Public

Mega- frauda cu fonduri europene, episodul 1

Caracaţiţa lui Poenaru din Insula Ialomiţei: Agrofam Holding a primit ilegal subvenţii de şase milioane euro

Cu o avere de 60 milioane de dolari, Ştefan Poenaru figurează în topul miliardarilor români. Spune mereu despre sine că a fost un „băiar sărac şi muncitor de la ţară”. Susţine că averea şi- a clădit- o cu multă trudă şi nopţi albe petrecute în camp. Despre falsurile în acte şi delapidarea de fonduri UE Poenaru nu scoate însă, o vorbuliţă, probabil în speranţa că ilegalităţile sale vor fi îngropate odată cu demiterea tovarăşilor săi de infracţiuni săi de la şefia Agenţiei Domeniilor Statului. Vă prezentăm un prim  episod dint- un caz de- a dreptul scandalos, ce ar trebui să alerteze atât autorităţile române, cât şi organismele europene de control.

În timp ce fermierii săraci stau la cozi interminabile pentru a beneficia de subveţiile europene  acordate pentru o plamă de pământ, miliardarul Ştefan Poenaru încasează illegal sume considerabile fără să mişte un deget. Miliardarul a căpuşat, cu complicitatea funcţionarilor statului de la ADS, ani la rând bugetul de stat, dar şi organismele europene. Firma sa, Agrofam Holding, s- a înscris şi a primit subvenţii europene de ordinul milioanelor de euro pentru suprafeţe de teren care societatea nu l- a administrat niciodată. 

Milioane de euro pentru un câmp inexistent

Considerată drept cea mai mare fraudă cu subvenţii din agricutură, suveica pusă la cale de Poenaru în Insula Ialomiţei îşi are rădăcinile în anul 2000, atunci când societatea sa, Agrofam, a semnat un contract de concesiune  cu ADS pentru o suprafaţă de aproximativ 5.500 hectare în insula Ialomiţei. Potrivit prevederilor contractuale, în cazul în care statul fa face retrocedări din mega- parcela lui Poenaru, contractul cu ADS va fi diminuat corespunzător. Lucru care de altfel s- a şi întâmplat, 1.000 de hectare fiind ulterior retrocedate  semnării contractului iar actele fiind modificate conform noii suprafeţe de teren, respective 4. 500 hectare. Până aici, nimic ilegal, numai că Poenaru a continuat să ceară statului subvenţii pentru 5.500 de hectare. Metoda delapidării a fost simplă: a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agircultură vechiul său contract de 5.500 hectare, iar funcţionarii de la vârful ADS i- au acoperit urmele. Astfel, în perioada 2007- 2011, cu complicitatea şefilor ADS, Poenaru a încasat subvenţii de aproape trei milioane de euro, sumă pe care statul încearcă acum, fără success, să o recupereze printr- un executor judecătoresc. Potrivit sesizărilor oficiale al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură către ANAF, Poenaru a înşelat statul român după cum urmează: în 2007 a încasat peste 1, 3 milioane lei în control schemei de sprijin pe suprafaţă (SAPS), fonduri de dezvoltare rurală ( FEGA) şi plăţi naţionale directe complementarea (PNDC), anul următor a delapidat  peste 1,1 milioane lei, în 2009 suveica Poenaru a încasat aproape 1,3 milioane lei, anul următor statul a fost ţepuit cu 3,3 milioane lei iar în 2011 firma lui Poenaru a încasat o sumă asemănătoare. Potrivit rapoartelor de control alea APIA, în tot aceşti ani cât a solicitat şi primit subvenţiile, Poenaru a „umflat”cu peste o mie de hectare suprafeţele pe care le- a declarat. Firma lui Poenaru ar fi primit subvenţia şi astăzi, dacă noul ministru al Agriculturii de atunci, Valeriu Tabără, nu ar fi comandat un  audit de amploare la instiţuţiile subordonare. Aşa s- a descoperit că, în timp ce juriştii ADS se luptau în instanţă cu Agrofam, culmea, pentru diferenţa de 1.000 hectare pe care agenţia statul a retrocedat- o perfect legal după încheierea contractului cu Agrofam, şefii ADS au acoperit firma lui Poenaru să pretindă subvenţii europene pentru această suprafaţă.

Leonte, „cârtiţa” de la ADS: dosarul Agrofam s-a volatizat?!

Latifundiaru Poenaru a avut grijă să- şi acopere urmele şi, dacă nu ar fi existat controlul comandat de ministru, nici până în ziua de azi ilegalităţile nu ar fi fost descoperite. Omul lui Poenaru de la ADS este nimeni altul decât responsabilul Serviciului Control şi Antifraudă ADS, Daniel Leonte. Acest Leonte i-a fost atât de loial lui Poenaru încât, cităm din raportul corpului de control al MADR, „La data de 18.04. 2011 (cu două zile înainte să apară solicitarea BEJ Petre Constantin <Ads a câştigat toate procele cu Agrofam şi se pregătea să execute silit firma lui Poenaru, în timp ce aceasta din urmă încerca să tragă de timp, n.r.>) dl. Daniel Leonte, din cadrul Serviciului Control şi Antifraudă ADS preia Dorarul nr. 1149/116/ 2008 (3 volume) al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (n.r sentinţa definitivă prin care Agrofam a pierdut procesul celor 1.000 hectare- vom reni asupra acestui caz într- un material următor), de la Kosa Imola, consilier juridic din cadrul Direcţiei Contencios, Legislaţie şi Executări, prin procesul verbal fără număr încheiat la 18.04.2011, fără însă a fi indicat temeiul legal al ridicării dosarului, aprobarea preşedintelui ADS şi nici scopul acestei preluări”. Altfel spus, Leonte a plecat cu dosarul în geantă iar juriştii au fost puşi în imposibilitatea de a continua procedurile legale. 

Ialomiţa, raiul hoţilor: Poenaru, furt cu repetiţie din fondurile europene

Nu este pentru prima oară  când afacerile agricole ale lui Poenaru au ajuns în atenţia instituţiilor statului, inclusiv a Departamentului pentru Luptă Antifraudă. Anterior celor prezentate mai sus, Agrofam Holding, a  încasat din 2004 până în 2007 subvenţii peste trei milioane de euro, pe baza unor declaraţii pe proprie răspundere, declaraţii care s- au dovedit a fi fost false. Însumate, prejudiciile aduse statului român şi structurilor de fonduri europene se ridică la şase milioane euro. În prezent, firmele lui Poenaru au intrat la apă, însă latifundiarul este bine mersi: nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu îi miroase. Pozează într- un miliardar ocupat, care nu poate să stea departe de câmp şi de afacerile sale. Rămâne de văzut cum vor proceda instituţiile statului în acest caz şi cât de aproape vor instrumenta ilegalităţile celui care s- a autocaracterizat un băiat sărac de la ţară. Vom reveni cu noi detalii despre ilegalităţile lui Poenaru.